Instagram: Het sneeuwde confetti in de reclamecaravaan. @d66oosterhout #optocht #carnaval #kaaiendonk #opnegoeiebojem #feest #fijnfisjenie

Het sneeuwde confetti in de reclamecaravaan. @d66oosterhout #optocht #carnaval #kaaiendonk #opnegoeiebojem #feest #fijnfisjenie –
Instagram: Het sneeuwde confetti in de reclamecaravaan. @d66oosterhout #optocht #carnaval #kaaiendonk #opnegoeiebojem #feest #fijnfisjenie
– %%text%%

Instagram: Gevalletje op glad ijs. #kikker #ijspret #frog #natuur #koud

Gevalletje op glad ijs. #kikker #ijspret #frog #natuur #koud –
Instagram: Gevalletje op glad ijs. #kikker #ijspret #frog #natuur #koud
– %%text%%

Instagram: Tijd om het einde van examens te vieren. #ugent #exams #philosophy #moraalwetenschappen #bier

Tijd om het einde van examens te vieren. #ugent #exams #philosophy #moraalwetenschappen #bier –
Instagram: Tijd om het einde van examens te vieren. #ugent #exams #philosophy #moraalwetenschappen #bier
– %%text%%

Dorstlezer: Vrijwillige schoonmaakacties in Boswachterij Dorst

Schoonmaakacties

Al een tijdje wordt er door Staatsbosbeheer en door gebruikers van het bos geklaagd over de hoeveelheid afval dat er her en der zwerft. Dit leidde eind vorig jaar tot een gezamenlijke actie van mountainbikers en paardensporters.

Beiden maken veel gebruik van de bossen en de natuur. Net als wandelaars en fietsers. Om het allemaal een beetje schoon te houden is er door vrijwilligers de nodige afval geprikt. Zo vindt menig plastic flesje, pakje drinken, sigarettenpeuk en ander vuil zijn laatste rustplaats tussen de takken en bladeren in de vrije natuur.

“Het is niet alleen plastic hoor, ik vond net ook al een fietsframe en een automat.”

Ruim twintig vrijwilligers trokken eropuit en staken de handen uit de mouwen. Naast vuil oprapen en afvoeren is er ook een beetje gesnoeid langs de paden. De initiatiefnemer was Frans Baten, regioconsulent van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). “Het is nodig. Staatsbosbeheer doet alleen aan risico’s mijden, zoals loshangende takken weghalen. Maar er ligt nog veel meer. Er moet een mentaliteitsverandering komen”, zegt hij tegen de website equnews.nl.

Om het vuil kon niemand heen kijken. “Ik heb nog geen stap normaal kunnen lopen”, zegt Baten. “Je ziet vooral veel afval aan de rustige stukken op de route. Daar pakken ze even snel een drankje en dumpen de verpakking aan de weg of onder het viaduct. Niemand die het ziet. Maar het is niet alleen plastic hoor, ik vond net ook al een fietsframe en een automat.”

Schoonmaakacties

Veel betrokken instanties steunen de actie. Het doel is om er een tweejaarlijks evenement van te maken. Met ongeveer in totaal duizend ruiters en mountainbikers die gebruikmaken van de bossen hopen de organisatoren op een hogere opkomst. “Ik had op minstens vijftig mensen gehoopt. We hebben echt geprobeerd mensen enthousiast te maken, ook al is het maar voor twee uurtjes. We zijn blij met de mensen die zijn gekomen, maar hopelijk komen er de volgende keer meer”, aldus Baten.

De gemeenten Breda en Oosterhout, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het Rijksvastgoedbedrijf, KNHS, Rijdt Met Beleid, Brabant Water en de stichting Wielerpromotie Oosterhout staan in elk geval achter de actie.

Instagram: RadioRing gala.

RadioRing gala. –
Instagram: RadioRing gala.
– %%text%%

Natuursignalen: Fruitbomen Op Goede Grond

Tussen de weilanden net buiten Rijsbergen ligt op een stuk grond van twee hectare het fruitbomenbe­drijf ‘Op Goede Grond’ van Monique en Jack Groot. Het van oorsprong Wageningse echtpaar kocht de grond zo’n twaalf jaar geleden en deelt het nu naar eigen inzicht in.

Op goede grond

Als ik aankom leidt een pad me langs jonge, door Monique zelf geënte, fruitbomen naar een veldschuur die is ingericht als een soort kantine. Ik word er hartelijk ontvangen met een kop koffie. Het is er behaaglijk. Gepassioneerd vertelt Monique over de start van haar bedrijf op deze grond.

Inmiddels zijn er meer dan tweehonderd oude rassen fruitbomen aangeplant, zowel hoogstam als laagstam. Deze moeten er jaren staan voordat ze verkocht mogen worden. Pas als ze fruit gaan dragen doen Monique en Jack ze van de hand. Dan is zeker dat de ent van het juiste ras is en dat ze sterk genoeg zijn om verplaatst te worden en elders wortel te schieten. De bomen staan in mooie rijen en krijgen de ruimte. Zodat goed te zien is hoe het groeiproces van de jonge aanplant vordert. De klanten kunnen er bovendien makkelijk doorheen lopen om ze goed te bekijken. Aan het begin van elke rij is op een mooi gestanst plaatje te lezen welke boomsoorten er allemaal te vinden zijn.

Een belangrijk detail: het zijn allemaal inheemse rassen. Dat vinden de eigenaren belangrijk omdat het genenmateriaal van deze rassen bewaard moet blijven. Anders dreigen ze uit te sterven.

Op goede grond: meer dan bomen

Op Goede Grond heeft meer dan alleen jonge bomen. Monique en Jack leggen zich niet alleen toe op het telen van fruitbomen. Het terrein is ook uitermate geschikt om schoolklassen te ontvangen en allerlei uitstapjes te faciliteren. Er worden verschillende workshops gegeven. Zo is er een buitensmederij aangelegd voor workshops ijzersmeden. Men kan er vlechten met wilgentenen en na afloop kan er verse pizza worden gebakken in een ingegraven pizzaoven.

De Wageningers werken al goed samen met hun nieuwe buren. De pizzaoven is gemaakt van resten stenen die een sierbestrater in de buurt heeft geleverd. Aan de zuidkant ligt een gigantische wal van zand die bescherming biedt aan een deel van het terrein. Dat zand is afkomstig van het naastgelegen perceel dat is aangelegd als ecologische verbindingszone.

Het terrein is nog lang niet af. Monique laat een tunnel in aanleg zien die zal dienen als vleermuizenkelder. De tunnel is meterslang en ligt onder een zelf opgeworpen heuvel. Aan de andere kant ligt een soort amfitheater van in de grond gestoken wilgentenen. Deze schieten wortel en vormen een dichte haag. De heuvel ligt hier tegenaan.

Op de heuvel komt een pad in de vorm van een laby­rint, waar bloemen en kruiden tussen de groenten groeien. Een deel van dit pad, de bedden en de kelder is al in gebruik. Met een volgend project is al begonnen. De appelbomen worden op nieuwe klaargemaakte akkers geplant. Kortom, er is altijd iets te doen! Op Goede Grond wordt iedere dag een beetje mooier.

Neem eens een kijkje op hun website: www.op-goede-grond.nl, daar vind je uitgebreide informatie van wat er allemaal te doen en te zien is.

Instagram: Sorry voor het wakker maken. #wintersleep #salamander #zzzz #hoi

Sorry voor het wakker maken. #wintersleep #salamander #zzzz #hoi –
Instagram: Sorry voor het wakker maken. #wintersleep #salamander #zzzz #hoi
– %%text%%

Instagram: Iemand een tomaat? #popeyevillage #schavot #tomaten #malta

Iemand een tomaat? #popeyevillage #schavot #tomaten #malta –
Instagram: Iemand een tomaat? #popeyevillage #schavot #tomaten #malta
– %%text%%

Instagram: Cathedral of Victoria. #gozo #malta #nye

Cathedral of Victoria. #gozo #malta #nye –
Instagram: Cathedral of Victoria. #gozo #malta #nye
– %%text%%

Instagram: Spookslot in het echt gevonden . #efteling #malta #gozo #strakswordthetdonker #comino

Spookslot in het echt gevonden . #efteling #malta #gozo #strakswordthetdonker #comino –
Instagram: Spookslot in het echt gevonden . #efteling #malta #gozo #strakswordthetdonker #comino
– %%text%%