In de bossen is er de laatste maanden overlast. De ‘achtbaan’ op de speelweide aan de Seterseweg is tussen oktober en december bijvoorbeeld twee keer vernield. Ook wordt er afval gedumpt op verschillende plaatsen. “Ik word er boos van”, zegt boswachter Anneke Oomes.

“De achtbaan heeft sinds vorig jaar nieuwe planken”, vertelt Oomes. “Die waren al losgehaald in oktober en vlak voor de kerst was er weer een plank stuk. Je moet dat echt met geweld kapotmaken.” De planken zijn centimeters dik en zitten met stalen beugels vast. Waarom deze vernielingen worden aangericht is een raadsel.

Ook afvaldump is een probleem. Vandaag is het een kapotgescheurd telefoonboek, de velletjes liggen overal uitgestrooid op het gras. Maar feitelijk valt dat nog mee. “We vinden van alles”, zegt Oomes. “Soms is het vuilnis, een andere keer puin, een keuken of een bankstel. En ook vaak chemisch – of drugsafval. Het kost opruimen daarvan kost ons een vermogen.” Dat kan soms oplopen tot €65.000, terwijl afvoeren in de meeste gevallen gratis is. “Als afvalvaten lekken moeten we ook grond eronder weghalen.”

Bij de bestrijding werkt Staatsbosbeheer nauw samen met de politie en de wijkagenten, maar een kant en klare oplossing is er niet. “Het gebeurt op stille plekken, die we voor de natuur juist koesteren”, aldus de boswachter. Er zijn al minder per auto bereikbare wegen, paden en parkeerplaatsen, net als speeltoestellen en bankjes.

Voor toestellen of banken is ook minder geld beschikbaar. “Als we duizenden euro’s moeten uitgeven aan het opruimen van afval, kunnen we het niet besteden aan het plaatsen van bankjes, toestellen of onderhouden van paden”, ligt de boswachter toe. De hoogste prioriteit krijgt het onderhoud aan het bos zelf. Daarna de wandelpaden. “Dus als de paden wat minder onderhouden zijn… Tsja.”