Al een tijdje wordt er door Staatsbosbeheer en door gebruikers van het bos geklaagd over de hoeveelheid afval dat er her en der zwerft. Dit leidde eind vorig jaar tot een gezamenlijke actie van mountainbikers en paardensporters.

Beiden maken veel gebruik van de bossen en de natuur. Net als wandelaars en fietsers. Om het allemaal een beetje schoon te houden is er door vrijwilligers de nodige afval geprikt. Zo vindt menig plastic flesje, pakje drinken, sigarettenpeuk en ander vuil zijn laatste rustplaats tussen de takken en bladeren in de vrije natuur.

“Het is niet alleen plastic hoor, ik vond net ook al een fietsframe en een automat.”

Ruim twintig vrijwilligers trokken eropuit en staken de handen uit de mouwen. Naast vuil oprapen en afvoeren is er ook een beetje gesnoeid langs de paden. De initiatiefnemer was Frans Baten, regioconsulent van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). “Het is nodig. Staatsbosbeheer doet alleen aan risico’s mijden, zoals loshangende takken weghalen. Maar er ligt nog veel meer. Er moet een mentaliteitsverandering komen”, zegt hij tegen de website equnews.nl.

Om het vuil kon niemand heen kijken. “Ik heb nog geen stap normaal kunnen lopen”, zegt Baten. “Je ziet vooral veel afval aan de rustige stukken op de route. Daar pakken ze even snel een drankje en dumpen de verpakking aan de weg of onder het viaduct. Niemand die het ziet. Maar het is niet alleen plastic hoor, ik vond net ook al een fietsframe en een automat.”

Schoonmaakacties

Veel betrokken instanties steunen de actie. Het doel is om er een tweejaarlijks evenement van te maken. Met ongeveer in totaal duizend ruiters en mountainbikers die gebruikmaken van de bossen hopen de organisatoren op een hogere opkomst. “Ik had op minstens vijftig mensen gehoopt. We hebben echt geprobeerd mensen enthousiast te maken, ook al is het maar voor twee uurtjes. We zijn blij met de mensen die zijn gekomen, maar hopelijk komen er de volgende keer meer”, aldus Baten.

De gemeenten Breda en Oosterhout, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het Rijksvastgoedbedrijf, KNHS, Rijdt Met Beleid, Brabant Water en de stichting Wielerpromotie Oosterhout staan in elk geval achter de actie.