Onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik in katholieke instellingen

Er komt een breed onafhankelijk onderzoek naar het seksueel misbruik in katholieke instellingen de afgelopen halve eeuw. Hiertoe heeft de Nederlandse Bisschoppenconferentie gisteren in Zeist besloten. Wim Deetman, CDA-politicus, oud-minister van onderwijs en oud burgemeester van Den Haag, zal de commissie gaan leiden.

De afgelopen weken stroomden de meldingen binnen van kinderen die seksueel misbruikt zijn in katholieke kerken en gemeenschappen. Ook verschillende kostschoolgangers hebben geleden. Bij de kerkelijke instantie Hulp en Recht zijn inmiddels ruim 350 gevallen bekend. Een aantal slachtoffers had er ook behoefte aan hun verhaal te doen.

Om precies te weten wat de omvang van het probleem is en wat er is gebeurd, wil de katholieke kerk een onafhankelijk onderzoek. Eerder had de Tweede Kamer hier ook al op aangedrongen. “Het is een pijnlijke constatering en een te belijden zonde dat het aan zorgvuldige omgang met kinderen en jongeren met name halverwege de vorige eeuw bij een aantal priesters en religieuzen heeft ontbroken,” luidde de verklaring van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR).

Deetman is iemand die zijn geloof altijd hoog in het vaandel heeft gehad tijdens zijn werk in de politiek. Volgens bisschop de Korte, de woordvoerder van de KNR, is dat geen belemmering. “Deetman is om te beginnen protestants. Dit gaat over katholieken. Ik beschouw hem ook niet als onderdeel van de geloofsgemeenschap.” Er kan volgens hem ook geen sprake zijn dat er zaken in de doofpot worden gestopt omdat Deetman ook gelovig is.

De Korte vindt het belangrijkste dat er recht gedaan wordt aan de slachtoffers. “Het gaat om mannen van vijftig en zestig, ze hebben heel lang met een trauma rond gelopen. Het siert de kerk om nu open te zijn naar hen.” Ook de opleiding tot priester moet seksualiteit meer in het licht zetten. Het onderzoek zal zich hier ook over buigen. Over schadevergoedingen willen ze niets kwijt. In Amerika is de afgelopen jaren zo’n 11 miljard dollar aan schadevergoedingen uitgekeerd. Dit leidde tot een faillissement van verschillende bisschoppen.